Korpa

Prvih 5 online kupaca dobijaju 10% popusta na uređaje.

5. мај 2023.

Zašto su bitni lovački noževi?

Zašto su bitni lovački noževi?

Noževi su oduvek nezamenljiv čovekov alat. Lov je već u ranom kamenom dobu za čoveka predstavljao delatnost preživljavanja. Od mesa ulovljenih životinja se hranio, od krzna se pokrivao i pravio odeću a od kostiju su se pravile razne alatke za svakodnevni život. Vreme je prolazilo. Stvari su se menjale ali jedno je ostalo isto – nož je ostao do dana danas verni saputnik lovca u lovu.

Tihi je pratilac lovca i čeka svoje vreme za akciju. Ima raznoliku primenu i nema definisan raspored rada. Tu se možda ogleda njegova prava vernost i čovekova potreba za njim u ma kojoj situaciji i na ma kom mestu on bio. Nekada će pomoći u doručku, nekada će imati grublju primenu otvaranjem i dranjem divljači a nekada će imati finiju akciju za dalju obradu mesa. Ponekada je spreman da u kasnim večernjim satima ima ulogu kakvu ima grafit na papiru ako lovac ima umetničke sklonosti i voli da rezbari u drvetu, rogu ili kosti.

Dakle, vidimo da je primena noža u lovu baš velika i gotovo da ne postoji lovac koji kreće u lov bez njega. Kada se jednom ostvari ta veza lovca sa nožem ona postaje neraskidiva. Kako vreme prolazi, ta veza postaje sve jača i jača.

Bitno je negovati taj nož i brinuti o tome da sečivo ne postane tupo. Nije preporučljivo sa jednim te istim nožem raditi više različitih stvari poput otvaranja ulova, dranja, obrade mesa, korišćenja tog istog noža za umetnost ili kuhinjske potrebe itd. Stoga, iskusni lovci u svom arsenalu imaju više noževa za različite svrhe rada.

Danas postoje mnogo različitih dizajna i vrsta noževa koji mogu da se koriste i imaju različitu primenu. Razlikuju se po veličini i debljini sečiva, vrste materijala od kojih se izrađuju ili samog oblika. Ako ćemo klasifikovati noževe po samom dizajnu oštrice, onda možemo da kažemo da postoje:

  • Noževi sa dve oštrice koji izgledaju kao klasični bodež,
  • Skiner noževi gde je ivica sa kojom se reže zakrivljena a druga strana ravna,
  • Normalni pravi noževi kod kojih su obe strane rezne s tim što je donja ivica zakrivljena a gornja prava,
  • Drop point noževi kod kojih se gornja ivica polako spušta u vrh koji se nalazi centralno,
  • Noževi sa zaobljenim vrhom kod kojih se ivica postepeno podiže ka vrhu.

Postoje i mnogi drugi oblici kada pričamo o dizajnu sečiva jer se stalno tvorcima noževa rađaju nove ideje inspirisane potrebama za upotrebu u okruženju i potrebama samog tvorca da stvori nešto unikatno.

Da li znate da ovaj majstor ima svoje sertifikate koje izdaje uz svaki nož?

Jedan od CANANDI prijatelja jeste i Željko Žido koji stvara unikatne noževe koji prirastaju k srcu a pored toga i odlično rade svoj posao jer se samo sečivo pravi od kvalitetnih materijala.

Uvek može da ponudi svoje modele koje je već dizajnirao a spreman je i da sasluša i po želji dizajnira i stvori model. Ako je potrebno raditi na novom modelu, treba sačekati 2-3 dana da se nož napravi. Vreme izrade zavisni od toga sa kakvim materijalom se radi, kojih dimenzija nož treba da bude i kakav držač treba da se odradi.

Materijal za izradu noževa sam pribavlja i uglavnom koristi, od čelika, Bohler N690. Za izradu ručke koristi jelenske i bivolje rogove, školjke, akril, mamutove zube, mnoge vrste drveta, umetnog kamena itd. Noževi su raznih dužina. Može da napravi male oštrice od 8-9 cm a može i velike koje su do 20cm. Nema standarde po kojima definiše dužinu noža već sve to zavisi od samog kupca i njegove potrebe odnosno želje.

Svaki nož koji je izrađen se pakuje u elegantne futrole čiji se dizajn slaže sa dizajnom samog noža. Garanciju kvalitetu potvrđuju sertifikati u kome se naznačuje od kog materijala je nož izrađen i preko 1.400 zadovoljnih kupaca koji rado preporučuju Željkov rad.

Ako poželite da se takav jedan primerak nađe u vašoj kolekciji možete detaljnije pogledati i kontaktirati našeg prijatelja na društvenim mrežama – Željko Žido.

Lovački noževi su bitni za lov baš iz tog razloga što u bilo kom momentu mogu da zatrebaju. Kada pas i puška odigraju svoje glavne uloge, lovački nož je taj koji je dalje preuzima.

Lovačka puška, lovački nož i lovački pas su prava kombinacija za uspešan lov. A GPS sistem za praćenje pasa? CANANDI sistem ti omogućava da u realnom vremenu pratiš svog psa koji te vodi do samog trofeja a to je dobitna kombinacija.

Detaljije o našem CANANDI sistemu za praćenje pasa možete pogledati na našoj stranici proizvoda.

Čitajte još...