Korpa

Prvih 5 online kupaca dobijaju 10% popusta na uređaje.

29. јун 2022.

Veterinar Koji Leči Divlje Životinje

Veterinar Koji Leči Divlje Životinje

Za Branislava Petkovića, Doktora veterinarske medicine, specijaliste radiologije i vlasnika veterinarske ambulante Pet Konba se može reći da se po mnogo ćemu razlikuje od svojih kolega. Retko ko se u Srbiji može pohvaliti toliko bogatim iskustvom i ispričati gotovo neverovatne priče u koje bismo sigurno posumnjali da nema čvrstih dokaza.

Specijalizaciju iz radiologije i fizikalne terapije završio je 1993. godine a Jugoslovensku školu ultrazvuka 1994. godine. On je prvi veterinar koji je završio specijalizaciju iz ove oblasti i osnivač je prvog rendgen kabineta u Srbiji u veterinarstvu.

Od 1991. godine piše stručne i naučne radove koji su objavljeni u renomiranim časopisima širom sveta. Učestvovao je sa svojim radovima i na svetskim kongresima u Jokohami u Japanu, Jerusalimu, Buenos Airesu, Amsterdamu, kao i na mnogim evropskim i regionalnim kongresima.

Neverovatne cifre

U svojoj 40 godina dugoj karijeri, operisao je preko 40 hiljada različitih životinja u opštoj anesteziji. Samo 2014. za jedanaest meseci, operisao je 1480 životinja, što je u proseku 5 do 6 operacija dnevno. Ali to nije jedino što ga izdvaja od ostalih. Jedan je od retkih koji je operisao i lečio veliki broj divljih i egzotičnih životinja.

Pomoć stiže svim životinjama

U saradnji sa organizacijom Zooplanet i lokalnim lovcima imao je prilike da pomogne mnogim divljim životinjama poput srne, vučice, feretke (afrički tvor), ježa, operisao iguani slomljenu nogu, činčilu porađao carskim rezom. Nedavno je operisao tumor ruskom hrčku koji se sada uspešno oporavlja.

Ptice koje ponovo lete

Koliko god bilo nepojmljivo za nas da ptica sa slomljenim krilom može ponovo da poleti, kod Branislava Petkovića ništa nije nemoguće. Izlečio je orlove, sove, rode, golubove, pa čak i pticu bastard koja je manja od vrapca, koje su kasnije vraćene u svoje prirodno stanište.

Baba Kaj – Od sigurne smrti do pobede na trkama

Kada je Bane Petković početkom 1990-ih čuo da spremaju jednog konja sa povređenom nogom za autanaziju, sprečio je to u poslednjem trenutku. Otkupio ga je i rešio da ga izleči, što mu je i uspelo. Sve ovo ne bi bilo toliko fascinantno, da Baba Kaj, kako se konj zvao, nije dobio trku na Beogradskom Hipodromu 6.4.1995. Oduševljen tom pričom, scenarista Siniša Pavić nije mogao da odoli a da to ne pomene u svojoj seriji Porodično Blago.

Najbolje tek dolazi

Dr Petković nema nameru da se zaustavi. I posle toliko godina staža želi i dalje da pomaže životinjama u nevolji. “Radiću dokle god me zdravlje služi, nema stajanja,” kaže Branislav. Iako u svojoj ambulanti ima vrsne pomagače, ljudi iz cele Srbije pa i inostranstva traže baš njega.

Ovakve priče nas podstiču da i dalje usavršavamo razvoj CANANDI Wild sistema za praćenje divljih životinja. Moći ćemo da pratimo sve one životinje koje su posle lečenja vaćene u svoje prirodno stanište. Ovaj sistem nam takođe pomaže da u što kraćem roku reagujemo ako uočimo bilo kakve anomalije u kretanju životinja i na taj način brzo i efikasno rešimo problem.

Čitajte još...