Korpa

Prvih 5 online kupaca dobijaju 10% popusta na uređaje.

28. децембар 2021.

Bezbednost u lovu

Bezbednost u lovu

Važan i sastavni deo lova je svakako bezbednost, lov mora biti bezbedan za sve učesnike u lovu.
Tu se podrazumevaju lovci, pogoniči i njihovi psi, a svaki lov je uspešan kada se iz njega vratimo živi, zdravi i na broju.
Postoje različite vrste odlazaka u lov, ali se on primarno deli u dve kategorije – Pojedinačni i grupni lov

Pojedinačni lov

Uglavnom se organizuje sa čeke, dočekom sa zemlje, piršom, tj. traženjem, dozivanjem (vabljenjem) i zapregom. Pojedinačni lov se obavlja obavezno uz prisustvo stručnog pratioca, koji nije tu samo da bi procenio i pronašao predmetnu divljač u lovištu, već da bi lovca naveo da što bezbednije i sigurnije izvrši odstrel.

U pojedinačnom lovu, najvažnije je poznavati konfiguraciju terena, jer se u ovom tipu lova uglavnom lovi oružjem sa olučenim cevima velikog dometa, gde je izuzetno bitno da se prilikom pucanja otkloni svaka mogućnost da ispaljeni projektil završi u pogrešnom pravcu.

Kada se lovi sa čeke, smanjena je mogućnost za ugrožavanje bezbednosti, jer se same lovačke čeke pozicioniraju tako da daju dobru preglednost za siguran hitac.

Kod lova piršom, tj. pretragom terena, ne možemo uvek predvideti u kom trenutku i na kojoj poziciji ćemo uočiti divljač, zato je neophodno dobro poznavanje konfiguracije terena, navika divljači i eventualnog kretanja ljudi kroz lovište (poljoprivrednici, rekreativci i sl.), zato je ovde uloga stručnog pratioca od presudnog značaja za bezbedno i uspešno odvijanje lova.

Grupni lov

Organizuje se pogonom, prigonom i kružnim lovom.
Pogonom i prigonom uglavnom love divlja svinja, vuk, šakal i lisica dok se kružnim lovom uglavnom lovi zec. Neophodno je da svaki učesnik u grupnom lovu bude vidno obeležen fluorescentnim markerima (prsluk, traka na rukavu ili šeširu, kačket).

Pošto u lovu pogonom učestvuju i psi, takođe je poželjno da okovratnik bude u nekoj od fluorescentnih boja. Takođe, preporučljivo je da se na okovratnik okači zvonce.
Važnu ulogu u organizaciji grupnog lova ima vođa grupe, koji je dužan da pre lova upozna učesnike lova sa načinom organizacije i odvijanja lova.
Njegova uloga je da precizno definiše kretanje pogoniča i još preciznije organizuje doček.
U zavisnosti od lovne divljači, konfiguracije terena i u skladu sa zakonskim odredbama definiše se upotreba oružja i municije koja će se u lovu koristiti.

U skladu sa svim prethodno dogovorenim, grupovođa postavlja doček i precizno definiše pravac/ugao u kome se sme pucati na divljač. Ukoliko svi učesnici lova poštuju dogovor, prilika za ugrožavanje bezbednosti u lovu je minimalna.

Svedoci smo da se nezgode dešavaju, naročito u grupnom lovu divlje svinje, gde se koristi oružje sa olučenim cevima ili jedinačna zrna iz glatkih cevi, pa su eventualna ranjavanja zbog toga često sa smrtnim ishodom.

Apelujemo na sve lovce i učesnike u lovu, da uvek poštuju dogovor, ne napuštaju svoja mesta na dočeku bez prethodne najave i ne pucaju u pravcu svojih kolega, njihovih pasa ili u mete za koje nisu sigurni da predstavljaju lovnu divljač.

Dobar pogled i hladna glava!

 

Tekst pripremio CANANDI prijatelj:
Nikola Vojinović, član LU Niš

 

Želite da date doprinos u podizanju bezbednosti u lovu i zaštiti lovačkih pasa?
Slobodno pošaljite Vaš tekst na [email protected]

Do sledećeg viđenja,

Pozdrav CANANDI

Čitajte još...