Korpa

Prvih 5 online kupaca dobijaju 10% popusta na uređaje.

17. децембар 2021.

5 Saveta za Negu Pasa u Zimskom Periodu

5 Saveta za Negu Pasa u Zimskom Periodu

Nega lovačkih pasa zimi je veoma važna

Zimski period sa ekstremnim vremenskim uslovima može biti težak period za vaše pse. Posebno ako su to radni, lovački psi koji sve vreme provode vani i od kojih očekujemo konstantnu akciju. Hladnoća može da utiče na njihovu energiju i imuni sistem, čineći ih sklonim bolestima i povredama.

Naša podneblja imaju umereno-kontinentalnu klimu, što znači da izuzetnih ekstrema u zimskim periodima može da bude svega nekoliko dana u proseku. U tim danima možete pustiti vašeg psa u kuću i tako mu pomoći da prebrodi to kratko ekstremno vreme, ali nemojte ih držati sve vreme u kući, imaćete više štete nego koristi.

Postepeno privikavanje psa na hladnoću je od presudne važnosti

Ako se od pasa očekuje rad po hladnom vremenu, potrebno je i da budu dobro aklimatizovani i unapred pripremljeni. Omogućite im da provedu dobar deo dana napolju na istim temperaturama na kojima se očekuju da rade, jer im to daje šansu da se naviku na uslove i razviju svoje prirodne izolatore.
Ako od vašeg psa očekujete da učestvuje u lovu, gazeći po vodi i mokrom terenu, budite svesni da ga predugi boravak u kući može navesti da odustane od gonjenja plena.

Zato smo pripremili nekoliko saveta kako biste pomogli vašem psu da bolje i lakše prebrodi zimske minuse:

Izgradite kućicu za pse ili boks

Bilo da je vaš lovački pas onaj koji ima poddlaku, pa je na taj način prirodno evoluirao za boravak na otvorenom, ili je vrsta pasa koja nema, za zimske uslove preporučuje se izgradnja boksa ili kućice za pse.

Kućicu treba prekriti krovom, zaštititi je od padavina i dobro izolovati. Vodite računa da nije postavljena na vetrovitom mestu i da vrata nisu direktno izložena vetrovitim udarima. Za podlogu možete da koristite sl ili stiropor, a ćebe ili prostirka su preporučljivi. Često proveravajte da li je prostirka mokra i održavajte je suvom. Na taj način pomažete vašem psu da prebrodi hladne dane i ostane suv i zdrav.

Veličina kućice takođe treba da bude adekvatna – ni premala da vaš pas ne može da protezanjem poboljša cirkulaciju, ni prevelika da je ne može zagrejati svojim telom.

Danas postoje gotove kućice koje su savršeno termički izolovane i spremne za najzahtevnije terene, kao i električne prostirke koje greju poput najboljeg podnog grejanja. Vaši partneri u lovu će vam biti zahvalni.

Pas ispred svog doma

Pojačajte ishranu u zimskom periodu

Psi koji svoje dane provode na otvorenom, zimi imaju drugačije potrebe za hranom. Boravak na otvorenom utiče na njihov metabolizam i utrošak energije, pa se preporučuje veća količina dnevnog unosa hrane kako psi ne bi gubili na kilaži i kako bi ostali zdravi, jaki i pokretni.

Za početak se preporučuje povećanje porcije za 10% više nego obično, uz redovno praćenje ponašanja vašeg lovačkog psa. Ako je kilaža optimalna, zadržite se na toj meri, ali ako primećujete promene, ako je vaš pas počeo da gubi na težini i pokretnosti, uz konsultaciju sa veterinarom možete mu povećati hranu.

Kvalitetna ishrana bogata proteinima i mastima je od velikog značaja za zdravlje psa u zimskom periodu. Poželjno je da psu dajete hranu koja sadrži omega 3 i omega 6 masne kiseline, kao i neophodne vitamine. Na taj način jačate krzeneni pokrivač psa, koji je najbolji termoizolator. Granule su najbolji vid ishrane jer sadrže sve izbalansirane sastojke za zdravlje vašeg psa.

I mi se zimi drugačije hranimo nego leti. Isto pravilo važi i za pse.

Blago pojačana ishrana pomaže psima da lakše prebrode zimu

Vodite računa o hidriranosti pasa zimi

Vlasnici pasa mogu vrlo lako da upadnu u zabludu – budući da pas dosta provodi vremena na snegu i kiši, misle da je to dovoljno vode i da o tome ne treba voditi računa.
Zapravo, zimski meseci znaju biti veoma suvi,
pa je psima potrebno da uvek imaju dostupnu pijaću vodu da ne bi dehidrirali. Potrudite da vašem psu nekoliko puta u toku dana sipate mlaku vodu u plastičnu posudu.
Na taj način voda će se teže lediti na niskim temperaturama, a pas će biti bezbedan od eventualnih promrzlina koje se nesrećno mogu desiti ako pije vodu iz metalne posude.

Redovno menjajte vodu svom psu

Higijena je bitna

Održavanje higijene je veoma važno u zimskom periodu. Redovno proveravajte šape vašem psu jer su zbog boravka na snegu, one prvo sklone promrzlinama. Skraćujte nokte i negujte jastučiće kod šapa – to su osetljive regije i potrebno ih je negovati. Topla voda može da pomogne kod poboljšanja cirkulacije. Redovno četkajte vašeg psa i čuvajte ga od buva i krpelja.

Naučite se da prepoznate simptome promrzlina na vreme.Većina pasa neće imati vidne povrede i razderotine na jastučićima, ali iritirane šape će biti jarko roze ili crvene boje. Izbegavaće da hoda ili da se oslanja na povređenu šapu zbog osećaja nelagodnosti. Pas može i preterano da liže svoju šapu kako bi ublažio bol.
Imajte na umu da lizanje samo pogoršava situaciju i produžava iritaciju. Ako postoje posekotine ili rane, odmah ih lečite. Operite mu šape, dezinfikujte ranu i namažite neku antiseptičku ili antibiotsku mast. Posavetujte se sa veterinarom i dok se iritacija ne smiri izbegavajte izlazak po snegu i lov.

Često lizanje šapica može ukazivati na promrzline

Fizička aktivnost za dobru formu i raspoloženje

Goniči su dresirani i adaptirani na boravak u prirodi i veliku kilomeražu koju prolaze sa svojim vlasnikom u potrazi za plenom. Međutim, povedite računa da kada nisu u lovu, ne budu sve vreme vezani kako bi mogli da se protegnu i poboljšaju cirkulaciju. Dobru ćete stvar uraditi ako nekoliko puta u toku dana prošetate psa i držite ga u dobroj fizičkoj kondiciji.

I na kraju, budite racionalni u procenama za vašeg goniča. Ako vam je prehladno, verovatno je prehladno i za njih. Izgradite njihovu toleranciju na hladnoću postepeno. Iako ne možemo u potpunosti da predvidimo vremensku prognozu, možemo postepeno da gradimo njihov boravak na otvorenom, malo po malo.

Redovna fizička aktivnost je recept za uspešno gonjenje

Goniči obično imaju jednu stvar na umu dok rade – plen, tako da vi morate da budete racionalni i razmišljate umesto njih. Klonite se leda, naročito ako ne znate koliko je debeo. Pazite na znake i simptome promrzlina, jačajte imunitet hranom i vitaminima i uživajte u zimskom lovu.

Ukoliko niste sigurni koje loviše možete posetiti u ovkiru ove lovne sezone, predlažemo da pročitate naš članak na temu lovnog turizma u jugoistočnoj Srbiji.

Vašeg psa dodatno možete obezbediti sistemom za praćenje koji će vam u ledenim zimskim uslovima pomoći da tačno znate gde se on nalazi. Sneg krije mnoštvo opasnosti koje mogu nauditi vašem saputniku.

 

Zamislite samo da se nešto dogodi vašem najvernijem prijatelju a vi ne možete da ga pronađete i da mu pomognete. CANANDI rešava taj problem. Detaljnije o našem sistemu možete saznati na našoj početnoj strani.

Znate već sve o nama i želite da postanete naš zvanični prijatelj?
Prijavite se putem ovog linka i budite među prvima koji će dobiti naš uređaj.

Čitajte još...