Blog

Bezbednost u lovu

Važan i sastavni deo lova je svakako bezbednost, lov mora biti bezbedan za sve učesnike u lovu.
Tu se podrazumevaju lovci, pogoniči i njihovi psi, a svaki lov je uspešan kada se iz njega vratimo živi, zdravi i na broju.
Postoje različite vrste odlazaka u lov, ali se on primarno deli u dve kategorije – Pojedinačni i grupni lov

Pojedinačni lov

Uglavnom se organizuje sa čeke, dočekom sa zemlje, piršom, tj. traženjem, dozivanjem (vabljenjem) i zapregom. Pojedinačni lov se obavlja obavezno uz prisustvo stručnog pratioca, koji nije tu samo da bi procenio i pronašao predmetnu divljač u lovištu, već da bi lovca naveo da što bezbednije i sigurnije izvrši odstrel.

U pojedinačnom lovu, najvažnije je poznavati konfiguraciju terena, jer se u ovom tipu lova uglavnom lovi oružjem sa olučenim cevima velikog dometa, gde je izuzetno bitno da se prilikom pucanja otkloni svaka mogućnost da ispaljeni projektil završi u pogrešnom pravcu.

Kada se lovi sa čeke, smanjena je mogućnost za ugrožavanje bezbednosti, jer se same lovačke čeke pozicioniraju tako da daju dobru preglednost za siguran hitac.

Lovačka čeka

Kod lova piršom, tj. pretragom terena, ne možemo uvek predvideti u kom trenutku i na kojoj poziciji ćemo uočiti divljač, zato je neophodno dobro poznavanje konfiguracije terena, navika divljači i eventualnog kretanja ljudi kroz lovište (poljoprivrednici, rekreativci i sl.), zato je ovde uloga stručnog pratioca od presudnog značaja za bezbedno i uspešno odvijanje lova.

Grupni lov

Organizuje se pogonom, prigonom i kružnim lovom.
Pogonom i prigonom uglavnom love divlja svinja, vuk, šakal i lisica dok se kružnim lovom uglavnom lovi zec. Neophodno je da svaki učesnik u grupnom lovu bude vidno obeležen fluorescentnim markerima (prsluk, traka na rukavu ili šeširu, kačket).

Pošto u lovu pogonom učestvuju i psi, takođe je poželjno da okovratnik bude u nekoj od fluorescentnih boja. Takođe, preporučljivo je da se na okovratnik okači zvonce.
Važnu ulogu u organizaciji grupnog lova ima vođa grupe, koji je dužan da pre lova upozna učesnike lova sa načinom organizacije i odvijanja lova.
Njegova uloga je da precizno definiše kretanje pogoniča i još preciznije organizuje doček.
U zavisnosti od lovne divljači, konfiguracije terena i u skladu sa zakonskim odredbama definiše se upotreba oružja i municije koja će se u lovu koristiti.

U skladu sa svim prethodno dogovorenim, grupovođa postavlja doček i precizno definiše pravac/ugao u kome se sme pucati na divljač. Ukoliko svi učesnici lova poštuju dogovor, prilika za ugrožavanje bezbednosti u lovu je minimalna.

Lovci u lovu

Svedoci smo da se nezgode dešavaju, naročito u grupnom lovu divlje svinje, gde se koristi oružje sa olučenim cevima ili jedinačna zrna iz glatkih cevi, pa su eventualna ranjavanja zbog toga često sa smrtnim ishodom.

Apelujemo na sve lovce i učesnike u lovu, da uvek poštuju dogovor, ne napuštaju svoja mesta na dočeku bez prethodne najave i ne pucaju u pravcu svojih kolega, njihovih pasa ili u mete za koje nisu sigurni da predstavljaju lovnu divljač.

 

Dobar pogled i hladna glava!

 

Tekst pripremio CANANDI prijatelj:
Nikola Vojinović, član LU Niš

 

Želite da date doprinos u podizanju bezbednosti u lovu i zaštiti lovačkih pasa?
Slobodno pošaljite Vaš tekst na info@canandi.com

Do sledećeg viđenja,

Pozdrav CANANDI

 

5 Saveta za Negu Pasa u Zimskom Periodu

Nega lovačkih pasa zimi je veoma važna


Zimski period sa ekstremnim vremenskim uslovima može biti težak period za vaše pse. Posebno ako su to radni, lovački psi koji sve vreme provode vani i od kojih očekujemo konstantnu akciju. Hladnoća može da utiče na njihovu energiju i imuni sistem, čineći ih sklonim bolestima i povredama.

Naša podneblja imaju umereno-kontinentalnu klimu, što znači da izuzetnih ekstrema u zimskim periodima može da bude svega nekoliko dana u proseku. U tim danima možete pustiti vašeg psa u kuću i tako mu pomoći da prebrodi to kratko ekstremno vreme, ali nemojte ih držati sve vreme u kući, imaćete više štete nego koristi.

 

Postepeno privikavanje psa na hladnoću je od presudne važnosti

Ako se od pasa očekuje rad po hladnom vremenu, potrebno je i da budu dobro aklimatizovani i unapred pripremljeni. Omogućite im da provedu dobar deo dana napolju na istim temperaturama na kojima se očekuju da rade, jer im to daje šansu da se naviku na uslove i razviju svoje prirodne izolatore.
Ako od vašeg psa očekujete da učestvuje u lovu, gazeći po vodi i mokrom terenu, budite svesni da ga predugi boravak u kući može navesti da odustane od gonjenja plena.

Zato smo pripremili nekoliko saveta kako biste pomogli vašem psu da bolje i lakše prebrodi zimske minuse:

 

Izgradite kućicu za pse ili boks

 

Bilo da je vaš lovački pas onaj koji ima poddlaku, pa je na taj način prirodno evoluirao za boravak na otvorenom, ili je vrsta pasa koja nema, za zimske uslove preporučuje se izgradnja boksa ili kućice za pse.

Kućicu treba prekriti krovom, zaštititi je od padavina i dobro izolovati. Vodite računa da nije postavljena na vetrovitom mestu i da vrata nisu direktno izložena vetrovitim udarima. Za podlogu možete da koristite sl ili stiropor, a ćebe ili prostirka su preporučljivi. Često proveravajte da li je prostirka mokra i održavajte je suvom. Na taj način pomažete vašem psu da prebrodi hladne dane i ostane suv i zdrav.

Veličina kućice takođe treba da bude adekvatna – ni premala da vaš pas ne može da protezanjem poboljša cirkulaciju, ni prevelika da je ne može zagrejati svojim telom. 

Danas postoje gotove kućice koje su savršeno termički izolovane i spremne za najzahtevnije terene, kao i električne prostirke koje greju poput najboljeg podnog grejanja. Vaši partneri u lovu će vam biti zahvalni. 

Pas ispred svog doma

 

Pojačajte ishranu u zimskom periodu

 

Psi koji svoje dane provode na otvorenom, zimi imaju drugačije potrebe za hranom. Boravak na otvorenom utiče na njihov metabolizam i utrošak energije, pa se preporučuje veća količina dnevnog unosa hrane kako psi ne bi gubili na kilaži i kako bi ostali zdravi, jaki i pokretni.

Za početak se preporučuje povećanje porcije za 10% više nego obično, uz redovno praćenje ponašanja vašeg lovačkog psa. Ako je kilaža optimalna, zadržite se na toj meri, ali ako primećujete promene, ako je vaš pas počeo da gubi na težini i pokretnosti, uz konsultaciju sa veterinarom možete mu povećati hranu.

Kvalitetna ishrana bogata proteinima i mastima je od velikog značaja za zdravlje psa u zimskom periodu. Poželjno je da psu dajete hranu koja sadrži omega 3 i omega 6 masne kiseline, kao i neophodne vitamine. Na taj način jačate krzeneni pokrivač psa, koji je najbolji termoizolator. Granule su najbolji vid ishrane jer sadrže sve izbalansirane sastojke za zdravlje vašeg psa. 

I mi se zimi drugačije hranimo nego leti. Isto pravilo važi i za pse.

Blago pojačana ishrana pomaže psima da lakše prebrode zimu

 

Vodite računa o hidriranosti pasa zimi 

Vlasnici pasa mogu vrlo lako da upadnu u zabludu – budući da pas dosta provodi vremena na snegu i kiši, misle da je to dovoljno vode i da o tome ne treba voditi računa.
Zapravo, zimski meseci znaju biti veoma suvi,
pa je psima potrebno da uvek imaju dostupnu pijaću vodu da ne bi dehidrirali. Potrudite da vašem psu nekoliko puta u toku dana sipate mlaku vodu u plastičnu posudu.
Na taj način voda će se teže lediti na niskim temperaturama, a pas će biti bezbedan od eventualnih promrzlina koje se nesrećno mogu desiti ako pije vodu iz metalne posude.

Redovno menjajte vodu svom psu

 

Higijena je bitna

 

Održavanje higijene je veoma važno u zimskom periodu. Redovno proveravajte šape vašem psu jer su zbog boravka na snegu, one prvo sklone promrzlinama. Skraćujte nokte i negujte jastučiće kod šapa – to su osetljive regije i potrebno ih je negovati. Topla voda može da pomogne kod poboljšanja cirkulacije. Redovno četkajte vašeg psa i čuvajte ga od buva i krpelja.

Naučite se da prepoznate simptome promrzlina na vreme. Većina pasa neće imati vidne povrede i razderotine na jastučićima, ali iritirane šape će biti jarko roze ili crvene boje. Izbegavaće da hoda ili da se oslanja na povređenu šapu zbog osećaja nelagodnosti. Pas može i preterano da liže svoju šapu kako bi ublažio bol.
Imajte na umu da lizanje samo pogoršava situaciju i produžava iritaciju. Ako postoje posekotine ili rane, odmah ih lečite. Operite mu šape, dezinfikujte ranu i namažite neku antiseptičku ili antibiotsku mast. Posavetujte se sa veterinarom i dok se iritacija ne smiri izbegavajte izlazak po snegu i lov.

Često lizanje šapica može ukazivati na promrzline

Fizička aktivnost za dobru formu i raspoloženje

 

Goniči su dresirani i adaptirani na boravak u prirodi i veliku kilomeražu koju prolaze sa svojim vlasnikom u potrazi za plenom. Međutim, povedite računa da kada nisu u lovu, ne budu sve vreme vezani kako bi mogli da se protegnu i poboljšaju cirkulaciju. Dobru ćete stvar uraditi ako nekoliko puta u toku dana prošetate psa i držite ga u dobroj fizičkoj kondiciji.

I na kraju, budite racionalni u procenama za vašeg goniča. Ako vam je prehladno, verovatno je prehladno i za njih. Izgradite njihovu toleranciju na hladnoću postepeno. Iako ne možemo u potpunosti da predvidimo vremensku prognozu, možemo postepeno da gradimo njihov boravak na otvorenom, malo po malo. 

Redovna fizička aktivnost je recept za uspešno gonjenje

 

Goniči obično imaju jednu stvar na umu dok rade – plen, tako da vi morate da budete racionalni i razmišljate umesto njih. Klonite se leda, naročito ako ne znate koliko je debeo. Pazite na znake i simptome promrzlina, jačajte imunitet hranom i vitaminima i uživajte u zimskom lovu.

Ukoliko niste sigurni koje loviše možete posetiti u ovkiru ove lovne sezone, predlažemo da pročitate naš članak na temu lovnog turizma u jugoistočnoj Srbiji.

Vašeg psa dodatno možete obezbediti sistemom za praćenje koji će vam u ledenim zimskim uslovima pomoći da tačno znate gde se on nalazi. Sneg krije mnoštvo opasnosti koje mogu nauditi vašem saputniku.

 

Zamislite samo da se nešto dogodi vašem najvernijem prijatelju a vi ne možete da ga pronađete i da mu pomognete. CANANDI rešava taj problem. Detaljnije o našem sistemu možete saznati na našoj početnoj strani.

Znate već sve o nama i želite da postanete naš zvanični prijatelj?
Prijavite se putem ovog linka i budite među prvima koji će dobiti naš uređaj.

 

Lovni turizam u jugoistočnoj Srbiji

Dobro znamo da je lov prvo čovekovo zanimanje. Živeći u bliskom kontaktu sa prirodom, naši preci su lovili zbog hrane ali i da bi se zaštitili od napada divljih životinja. Negde od početka stvaranja srednjovekovnih država, među vlastelinima i plemstvom se razvio poseban oblik zabave u lovu, kada je cela svita uz pomoć sokola i lovačkih pasa, išla u poteru za divljači. O tome svedoče brojni pisani i materijalni spomenici, a u usmenoj književnosti se atributi junaka vrednuju po „dobrom konju i sokolu“.

Danas lovstvo dobija novu ulogu. Prepoznati pre svega kao zaštitnici prirodne sredine, lovci imaju veliku ulogu u očuvanju biodiverziteta i unapređenju populacije divljači na određenom prostoru. Lovačka društva istražuju i planiraju odstrel divljači, ne bi li život u prirodi imao ravnotežu, a brojne životinjske vrste bile sačuvane od prirodnog istrebljenja.

 

Razvoj lovnog turizma u Srbiji

Lovačka društva su brojna i zahtevaju posebne uslove prijema, poštovanje zakonskih regulativa, pa čak i polaganje lovačkog ispita. Želite adrenalinski susret sa divljači? Želite pravu zabavu, trofej koji biste poneli sa sobom? Jednom rečju, dobar provod bez puno komplikacija? Ima rešenja! 

U poslednje vreme sve je učestaliji lovni turizam i u Srbiji je jako dobro razvijen. Postoje odlično organizovani programi koji obuhvataju ceo paket potrebnih usluga. Od prelaska granice, prevoza do lovišta, preko stručnih vodiča pa sve do veterinarskih dozvola i svih drugih uslova za izvoz divljači. 

U Srbiji se može loviti i obučavati lovački pas u sklopu lovačkog društva koje gazduje na određenom lovištu.Lovac mora da ima dokumentaciju za lovačko oružje, optičke nišane i municiju koju nosi, kao i za lovačke pse. Može da puca samo na onu vrstu divljači koja je navedena u dozvoli za lov i po odobrenju stručnog pratioca. Za ulovljenu divljač i njene delove (trofej, meso, koža) lovac turista pre iznošenja iz lovišta plaća korisniku lovišta cenu po cenovniku lovačkog udruženja.

Lov na srndaće u jugoistočnoj Srbiji

Jugoistočna Srbija zbog konfiguracije terena i gustih šuma ima najveći broj lovišta  predstavlja pravi raj za lovni turizam. Lovišta u ovom delu Srbije se ubrajaju među najpoznatija u Evropi. Prirodni potencijali za gajenje skoro svih vrsta divljači su povoljni, što dokazuju mnogobrojni vrhunski trofeji, svetski i evropski prvaci uzgojeni u ovim lovištima. 

Najčešće lovne vrste su:

Sisari: Evropski jelen, srna, divokoza, muflon, divlja svinja, kuna zlatica, kuna belica, jazavac, zec, lasica, vuk, divlja mačka, šakal, lisica i tvor.

Ptice: Divlja guska, divlja patka, jastreb kokošar, jarebica kamenjarka, prepelica, fazan, šumska šljuka, divlji golub, grlica, sojka (kreja), siva vrana i svraka.

 

Rezervati jelena u lovištima jugoistočne Srbije

5 najboljih lovišta u jugoistočnoj Srbiji

 1. Zlot – prostire se na masivu planine Kučaj 250 km jugoistočno od Beograda, na 20km od Bora. Lovište zauzima 15.447ha brdsko-planinskog područja. Najpoznatiji ograđeni lovni revir Dubašnica obuhvata 800 ha. Ovde se mogu loviti muflon, evropski jelen, jelen lopatar. U otvorenom delu lovišta dozvoljen je lov na srne, divokoze i divlje svinje.
 2. Stara planina je idealna za lovni turizam jer su ovde najzastupljenije trofejne divljači, kao i fazan, zec i vidra. Na Tupižnici postoji rezervat za jelensku divljač, fazanerija sa 1500 fazanskih pilića i poseban deo za lov na divlje svinje. Lovište „Babin zub“ prostire se na površini od 28.000ha, nadmorska visina je od 500 do 2000 metara, od pitomih brda do visokih planinskih terena. U najvišem delu lovišta, prema granici sa Bugarskom, najviše ima evropskih jelena, velike telesne mase i trofejne vrednosti. Srneća divljač se nalazi na celom prostoru, a vrednost srndaća je odlična. Najčešće se lovi divlja svinja, a hajka na vukove se tradicionalno organizuje u februaru.
  Hajka na vukove organizuje se u februaru

   

 3. Veliki Jastrebac se nalazi u centralnom delu istoimene planine i predstavlja jednu od najšumovitijih planina Srbije. Od Kruševca je udaljeno 20 km, od Niša 30 km, a od Beograda 210 km. Spada u planinska i dobro organizovana lovišta. Leži na nadmorskoj visini od 200 do 1500 metara i prostire se na površini 29731 ha. Ovde se gaji evropski jelen, divlja svinja, srna, zec. U dolini Lomničke reke forminarn je rezervat i uzgajalište evropskog jelena.
 4. Nišava je loviše koje se nalazi u okolini glavnog grada jugoistočne Srbije. Lovište „Nišava“ je ukupne površine 59.424 ha, od čega je lovno produktivne površine oko 44.000 ha. Lovište čine ravničarski i brdsko-planinski tereni. Prvi deo se nalazi u slivu reka Nišave i Morave, dok su brdsko planinski tereni na obroncima planina Jastrebac, Seličevica, Suva planina, Ploče, Svrljiške planine i Kamenički vis. Baš zbog raznovrsnih kultura i raznovrsne konfiguracije terena, u lovištu se nalaze skoro sve autohtone vrste divljači. Važno je napomenuti da je lovište „Nišava“ jedno od najbogatijih lovišta jarebice u Evropi, a tereni na kojima se mogu naći poljske jarebice, su poznati svuda u svetu. Trenutno je uveden lovostaj na prepelice, jarebice i grlice do oktobra 2024. godine. Međutim lovište je bogato fazanima, zečevima, srnama, divljim svinjama, i još gajenih vrsta divljači. Do sada je u lovištu vršen ispust divljih svinja, zečeva i fazana u svim uzrastima i delovima.
  Lov na divlje svinje je najzastupljeniji u ovim krajevima

   

 5. Lužnica loviše se nalazi na teritoriji opštine Vlasotine, nedaleko od Leskovca. Konfiguracija terena je ravničarska u dolini Južne Morave, gde je nadmorska visina oko 320 metara, do brdsko-planinske konfiguracije, gde nadmorska visine doseže 1230 metara. Ukupna površina lovišta je 30793 ha, gde je 74,7% teritorije u privatnom posedu. Gajena divljač u ovom lovištu je: srneća divljač, divlja svinja, zec, fazan i poljska jarebica, dok ostalu divljač predstavlja lov na vuka, lisicu, šakala, divlju mačku. Trofejna divljač: dobri trofeji srndaća (uglavnom u bronzi, ali ima i u zlatu), odlični trofeji divljeg vepra (najjači odstreljen 131 CIC poen).

Šta nas to odvaja od drugih?

Po kvalitetu i ponudi trofejnog odstrela divljači, Srbija je među vodećima u Evropi. Poznati smo i po prisutnosti sitne pernate i krznene divljači: prepelicama, fazanima, divljim guskama, patkama i zečevima. Uključujući prateće usluge i sadržaje kao što su: noćenje, obroci, vodiči, goniči, dozvole, pratnja, a ne zaboravljajući pri tom i prateću industriju (izvoz i proizvodnju lovačkog naoružanja i opreme), postoji veliki potencijal da lovni turizam bude još zastupljeniji u budućnosti. Razvoj lovnog turizma u brdsko-planinskim krajevima može podići prihode lokalnih zajednica i omogućiti bolje uslove za život.

Srbija ima preko 320 lovišta, na površini od oko 6.500.000 hektara, od čega sa oko 90% površina gazduju lovačka udruženja. U lovištima Srbije postoji 24 ograđena lovišta i 150 lovačkih kuća, što je solidna infrastruktura za razvoj turizma. Lovački savez Srbije utvrđuje Cenovnik ulovljene divljači, a Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede utvrđuje Kalendar lova, što je ključ da lovni turizam bude što razvijeniji. Lovištima gazduju šumska gazdinstva pod okriljem JP „Srbijašume i JP „Vojvodinašume“, kao i lokalna lovačka udruženja u okviru Lovačkog saveza Srbije. U Srbiji se proizvodi i kvalitetno lovačko oružje i izvozi širom sveta.

Misija CANANDI tima je unos inovativnosti u lovstvo na teritoriji Republike Srbije, i podizanje bezbednosti lovačkih pasa na novi nivo.

Želite da postanete CANANDI prijatelj?

Prijavite se na naš eksluzivni program ovde i obezbedite Vaš uređaj po povlašćenoj ceni. Mesta su ograničena.

U Poseti Sajmu Izložbenih Lovačkih Trofeja

Zapažena poseta Canandi tima međunarodnom sajmu „One with nature“ u Budimpešti

Prava je retkost da neka inovacija u oblasti tehnike za veoma kratko vreme prođe celi put od početne ideje do kompletne realizacije. Naročito su retke one inovacije koje olakšavaju svakodnevni život, koje su jednostavne i razumljive, a čiju primenu svako od nas može da pronađe u neposrednom okruženju.

Ogrlica za praćenje pasa Canandi je upravo to – složeni softversko-hardverski pronalazak iza koga stoje brojni stručnjaci, ali i pronalazak jednostavne upotrebe, sigurne tehnike i široke primene na sve oblasti života.

Ako imate psa koji voli da boravi u prirodi, a kome želite da priuštite sve blagodeti slobodnog kretanja, Canandi je idealno rešenje za vas. Osmišljen je kao potpuno novi sistem, sa idejom da pas treba da bude slobodan, ali i bezbedan. Sastoji iz 3 dela:

 • Ogrlice za pse koja je lagana i potpuno bezbedna. Vizuelano je upadljiva, ne smeta vašem psu i ne emituje talase.
 • Kućišta za bateriju koje je optimizovano, vodootporno i sigurno.
 • Aplikacije koja se zasniva na dvostrukom mrežnom režimu prenosa pomoću kojeg možete u svakom trenutku pratiti položaj i kretanje vašeg psa.

Zbog svih ovih krakteristika, Canandi je prvenstveno zamišljen kao projekat za pomoć lovcima u praćenju pasa u lovu.

Primena Canandi rešenja u lovu

Lovački psi su dragoceni saveznici u lovu. Brzi su, dobro se kreću i uglavnom dolaze dobro utrenirani od specijalnih uzgajivača. U zavisnosti od toga na koju divljač se kreće i kojom tehnikom se sprovodi lov, njihovo prisustvo u lovu je neophodno. Praćenje kretanja lovačkih pasa u teško prohodnim lovištima Srbije je od velike važnosti.

Prvo – pomaže lovcu da po kretanju svog psa locira i kretanje divljači koja se lovi. Lovac na taj način može da bude spreman, da ostvari bolje rezultate u lovu i da izbegne eventualnu opasnost od napada divljači.
Drugo – praćenje kretanja pasa je naročito dragoceno kada se lovi u grupi, u takozvanom kružnom lovu. Praćenje položaja pasa je od izuzetne važnosti jer pruža dodatnu sigurnost i bezbednost od međusobnog ranjavanja i stradanja lovaca.
Treće – lovački psi su dresirani, pametni i skupi. Do lovca dolaze već obučeni za lov, javljaju se na „aport“ i poslušno odgovaraju na komande. Dresure traju nekoliko godina, a od velike je važnosti i iz kog uzgojnog legla se psi uzimaju.

Praćenje kretanja pasa putem Canandi ogrlice omogućava vlasniku da uvek bude na oprezu od potencijalne krađe i da putem aplikacije isprati položaj i sumnjiva kretanja svog psa.

„One with nature“ na lepom plavom Dunavu

Upravo zbog velikih mogućnosti široke primene koje Canandi nudi u lovu, naš tim je posetio Međunarodni sajam lova i prirode „One with nature“ koji se ovog oktobra održao u Budimpešti.

Najveća svetska izložba prirode je smeštena u renoviranom izložbenom centru Hungexpo. Zamišljena je kao mesto za sve one koji vole prirodu i koji žele da se upoznaju sa posebnim vrstama divljači, legendarnim lovcima, izložbama lovačkih pasa.

Na glavnom šetalištu ove izložbe imali smo prilike da se upoznamo sa hiljadugodišnjom tradicijom lova i ribolova u Karpatskom basenu, dok su narodi iz sveta (a među njima je i poseban štand imala Srbija), bili u posebnoj izložbenoj sali. Ove godine je poseban akcenat stavljen na ulogu lovaca u zaštiti životne sredine i održivom korišćenju prirode, ali je istaknut i glavni problem svih koji brinu o prirodi, a to su krivolovci. Canandi sistem je privukao pažnju, jer pomaže u povećanju bezbednosti i lovačkih pasa i samih lovaca.

U svakoj izložbenoj sali imali smo prilike sa doživimo nova iskustva putem novih tehnologija, da isprobamo nekoliko VR igara koje nam kroz igru otkrivaju lepote prirode i lova. Teme igara su bile sokolstvo, streljaštvo, gađanje glinenih golubova i, naravno, razne vrste lova. Posebno je na nas ostavila utisak mogućnost da pogledamo sa visine virtuelnu prirodu Mađarske očima sokola u letu.

Najveća izložba prirode 2021. bila je ujedno i najveći ovogodišnji događaj prilagođen psima, a na HUNGEKSPO-u smo bili u mogućnosti da pogledamo izložbu najboljih lovačkih pasa. Ono što nas je posebno oduševilo je činjenica da je jedan od glavnih likova manifestacije, maskota Svetske izložbe, Fatiol (Veo), pravi lovački pas sa pedigreom, mađarska oštrodlaka vizla.

Canandi tim i štand Srbije

Štand Srbije je imao odličnu posetu na sajmu i zapaženo prisustvo. Kao podršku razvoju lovačkih udruženja i podsticaju lovačkog turuzma u našoj zemlji, štand je posetio i ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin. Ušešće Republike Srbije na najvećem međunarodnom sajmu u Budimpešti je od višestrukog značaja jer lov u našoj zemlji ima dugu tradiciju i beleži velike uspehe.

Prijem Canandi tima u ambasadi Srbije


Iza ovog inovacionog rešenja za lovce stoji uspešan tim mladih ljudi, programera, preduzetnika, doktora nauka, kao i veliki broj sati rada na svakom detalju proizvoda, zarad boljeg i kvalitetnijeg korisničkog iskustva. Naš tim u Budimpešti imao je prijem u ambasadi Srbije, na šta smo veoma ponosni i što je veliki podstrek za naš budući rad.

Exit mobile version